Orientační běžci dokončili slavnou Tiomilu!

Enköping / Turnov – Turnovští orientační běžci si připsali další veliký úspěch a mezník ve své klubové historii. Svojí úspěšnou účastí na nejslavnějších švédských štafetách Tiomila, zkompletovali jako vůbec první český klub v historii svoji účast ve všech třech největších štafetových závodech světa. A tak po 98. místě z 1498 sedmičlenných týmů na největších finských štafetách Jukola v roce 2008, 65. místě na nejzábavnějších 25 členných štafetách 25manna, završili kompletní trojici 72., resp. 73. místem na drsných desetičlenných nočních štafetách Tiomila.

Turnovský tým pro Tiomilu

Nejprve se do švédského lesa vydaly turnovské ženy. Spolu s dalšími 343 týmy odstartovaly v sobotu 4. května 2013 odpoledne na celkem pět úseků a závod dokončily v podvečer. Turnovský tým ve složení Lucie Krafková, Markéta Poloprutská, Tereza Uhlíková, Iva Rufferová a Michaela Omová nakonec úspěšně dokončil závod na pěkném 73. místě v konečné klasifikaci, jako suverénně nejlepší z neskandinávských klubů.

Start mužského závodu

Ve čtvrt na jedenáct večer pak vystartovalo přes tři sta desetičlenných týmů mužů. Na ty čekalo takřka 130 kilometrů nočním a ranním švédským lesem. Turnovský tým nastoupil ve složení Daniel Wolf, Vít Zakouřil, Petr Fodor, Martin Baier, Jindřich Kořínek, Martin Váňa, Patrik Horák, Ondřej Holas, Martin Vlček a Pavel Hradec. Tým vstoupil do závodu velice dobře a po prvním úseku Daniela Wolfa figuroval v hlavní skupině na skvělém 40. místě, dokonce jen pár sekund za pozdějšími vítězi – hvězdy nabitým finským velkoklubem Kalevan Rasti. Na druhém úseku ovšem bohužel Vít Zakouřil výrazně ztratil a propadl se až do druhé stovky pořadí. Zbytek závodu se nesl ve stahování ztráty a šplhání výsledkovou listinou až na konečné výtečné 72. místo. „Je to krásný výsledek, zhruba takový, který jsme očekávali, každopádně je to výsledek historický,“ prozradil v cíli spokojený nepsaný kapitán týmu Petr Fodor. Nyní se pozornost turnovského klubu otáčí po zbytek sezony zpět na českou scénu, ale již se spřádají plány na příští mezinárodní klubovou reprezentaci, tak aby OOB TJ Turnov nebyl pouze špičkový český klub, ale klub o kterém se bude ještě více vědět i v „orienťácké“ Evropě.

 

Stránky závodu s výsledky a videi

 

Daniel Wolf, OOB TJ Turnov

 

TPL_BEEZ5_ADDITIONAL_INFORMATION